Yazılım Nedir ve Neden Önemlidir?

İçinde bulunduğumuz çağ gereği aslında yazılım her alanımızda mevcut. Şu an bu yazıyı okuduğunuz cihaz, televizyon, buzdolabı, fırın, iş makineleri, röntgen cihazları… aklınıza gelebilecek hemen hemen her şey bir yazılımdan ibaret. Hal böyle olunca insanların yazılıma olan ilgisi gün geçtikçe artmakta.

 

Yazılım Nedir?

Yazılım, elektronik aletlerin vazifelerini yerine getirmek adına yazılmış kodlar topluluğuna denir. Türk Dil Kurumu Sözlüğü ’ne göreyse yazılım; Bir bilgisayarda donanıma hayat veren ve bilgi işlemde kullanılan programlar, yordamlar, programlama dilleri ve belgelemelerin tümü. (TDK Sözlük)  

Yazılımın amacı iş verimliliğini arttırarak kısa sürede işlemleri gerçekleştirmektir. Bu sayede zamandan tasarruf ederek aynı zamanda iletişim kolaylığı sağlamış olur.

 

Yazılım Çeşitleri

Hayatımızın her noktasında olan teknolojik aletler uygulama ve sistem yazılımları olarak ikiye ayrılır.

  1. Uygulama Yazılımları

Uygulama yazılımlar kullanıcıların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda geliştirilir. Uygulama yazılımları geliştirilirken programlama dilleri ve bu dilleri geliştirme araçlarına ihtiyaç duyulur. Uygulama yazılımlarının birçok çeşidi bulunmaktadır.

  1. Ticari Yazılımlar

Çeşitli sektörlere hitaben geliştirilen yazılımlardır. En yaygın ticari yazılım türü muhasebe yazılımlarıdır.

  1. Genel Amaçlı Yazılımlar

Hem kişisel hem de iş hayatında kullanılması amaçlanarak geliştirilen yazılım türüdür.

  1. Eğlence Yazılımları

Oyun, müzik, spor gibi alanlarda geliştiren uygulamaları barındır.

  1. Sunum Yazılımları

Daha çok iş hayatında kullanımı daha yoğun olan sunum yazılımları daha etkin ve yaratıcı sunumlar yapmakta yardımcı olmaktadır. Ses dosyaları, animasyonlar, videolar ve grafikler sunumlara kolaylıkla eklenebilir.

  1. Sistem Yazılımları

Geliştirilen yazılımların aksaklık olmadan çalışmasını sağlayan yazılım çeşididir. İşletim sistemi ve hizmet yazılımları olmak üzere ikiye ayrılır.

  1. İşletim Sistemi Yazılımları

İşletim sistemi, tüm donanımları yöneten ve sistemli bir şekilde çalışmasını sağlayan yazılımdır.

  1. Hizmet Yazılımları

Veri kopyalama, sıkıştırma, biçimlendirme, dosya transferi yapma gibi işlemler hizmet yazılımları sayesinde gerçekleşir.

 

 Yazılıma Nereden Başlanmalı?

Geliştireceğiniz yazılıma başlamadan önce yazılımı hangi işletim sistemine destekli olarak yürüteceğinize karar vermeniz gerekmekte. Seçmiş olduğunuz işletim sistemi doğrultusunda da dil ve dile uygun derleyiciyi belirlemelisiniz. Linux için derlenen program Windows’ta çalışmayacağı gibi Windows için derlenen programda Linux’te çalışmayacaktır. Bu sebeple işletim sistemi ve dil seçimi bu konuda önemli bir adımdır.

Yazılım Uzmanlığı Kursu, Weeb Akademi

Paylaşımlar

1
//