İş Ararken Bunlara Dikkat Edin

iş bulma yöntemleri

İş bulma süreci kolay bir süreç değil elbette. Hepimizin adımladığı, taşlı ama azmedildiği takdirde sonu ışığa çıkan bir yol… Şu sıralar iş arıyorsanız işinizi kolaylaştırmak için size 10 tavsiyemiz var. Sabırla uygulamaya değer! iş bulma yöntemleri

1- Ne istediğinize karar verin: Nasıl bir iş istiyorsunuz? Tam zamanlı mı, part-time bir iş mi? Eğitimini aldığınız alanda mı, yoksa hayal ettiğiniz işte mi? Tecrübeli olduğunuz alanda mı, yoksa yepyeni bir sahada mı? Para kazanmak için mi, parayı şimdilik ikinci planda tutup tecrübe edinmek için mi? Kariyer yapmak için mi, günü kurtarmak için mi? Bunu belirledikten sonra adımlarınızı o doğrultuda atın.

2- Kendinizi belirli bir alanla sınırlamayın: Sahip olduğunuz yetenek ve tecrübelerinizi zannettiğinizden daha fazla alanda kullanabilirsiniz. Bu alanları araştırın, başvuru yelpazenizi genişletin.

3- Çevrenizi bilgilendirin: Arkadaşlarınıza, akrabalarınıza, eşinize-dostunuza iş aradığınızı bildirin. Önceki iş ya da okul çevrenizden insanlarla iletişime geçin. Onların işleri hakkında bilgi edinin. Tüm bu kişilere nasıl bir iş aradığınızı ve uygun bir iş olduğunda size haber vermelerini söyleyin. Hiç ummadığınız bir yerden size uygun iş haberi gelebilir.

4- CV’niz vitrindir, onu ilgi çekici hale getirin: CV’nizi alt alta sıkıcı maddelerden oluşan bir belge olmaktan kurtarın. Farklı CV örneklerini inceleyerek sizi en iyi yansıtanı tercih edin. Başvuracağınız firmaların politikasına göre farklı CV’ler hazırlamakta fayda var. Resmiyete önem veren firmalar için siz de resmi bir CV hazırlayın. Aynı zamanda reklamcılık ya da tasarım şirketine de başvuru yapacaksanız burası içinse yaratıcılığınızı ön plana çıkaracak, canlı ve renkli bir CV’niz olmalı.

5- İş arama platformunuzu geniş tutun: Gazete ilanlarını, internetteki onlarca iş arama sitesini değerlendirin. Buralara CV bırakın, yeni ve güncellenen ilanları düzenli olarak takip edin. Çalışmayı çok istediğiniz ve pozisyon için biçilmiş kaftan olduğunuzu düşündüğünüz firmaların insan kaynakları birimine randevu alarak doğrudan ulaşabilirsiniz.

6- Başvurduğunuz firmaları titizlikle seçin: Kriterlerinize ve tecrübelerinize uygun firmalara başvuruda bulunun. Size uygun olmadığını düşündüğünüz firmalara CV göndermek vakit kaybıdır. Kabul edilseniz bile istemediğiniz bir işte çalışmak sonrasında büyük sorunlara yol açabilir.

7- Kendinizi sürekli geliştirin: Bir-iki ay iş bulamadınız diyelim. Hemen umutsuzluğa kapılmayın ve bu süreyi kendinizi geliştirip CV’nizi zenginleştirmek için bir fırsat olarak görün. Alanınızla ilgili kurs, seminer ve konferanslara katılın, kitaplar okuyun. Daha sonra bu tecrübelerinizi CV’nize ekleyerek firmalara bir daha gönderin. İnternet sitelerindeki CV’lerinizi de bu yönde güncelleyin.

8- Özgüven sahibi olun: İş görüşmesinde içinize kapalı, utangaç ve isteksiz bir görüntü sergilemeyin. Bu işi gerçekten istediğinizi ve tecrübelerinize güvendiğinizi belli eden bir tavır takının. (Çok da burnu büyük ve kendini beğenmiş bir havaya girmeden tabi!) İşin detaylarıyla ilgili sorular sorun. Olumlu yönlerinizi vurgulayın. O işi sahiplenin.

9- Geri dönüşüm isteyin: Görüşme yaptığınız firmadan “biz size döneriz” şeklinde bir cevap aldıysanız yetkililerden kabul edilmediğiniz takdirde de sizi aramalarını ve bunun nedenlerini bildirmelerini isteyin. Bu, sonraki başvurularınızda nelere dikkat etmeniz gerektiği ve eksiklerinizin neler olduğunu görme konusunda size yardımcı olur.

10. Pes etmeyin: Bugünün başarılı iş sahipleri ilk işlerine girmek, ilk başarılarını elde etmek için hiç de kolay yollardan geçmediler. İş bulma sürecinin kolay bir süreç olmadığını, aylar sürebileceğini bilin. Sabırlı olun.

İş Ararken Bunlara Dikkat Edin

iş bulma yöntemleri

Paylaşımların izinsiz çoğaltılması yasaktır Weeb Akademi