AutoCAD’de XREF Kullanımı 3

[Seviye] İleri
[Sürüm] AutoCAD 14 ve üzeri

Çiziminize bir ya da birden çok XREF yerleştirdiğinizde, bu harici çizimlerin içerisinde bulunan blok, katman, yazı stili gibi özellikler normal bloklardaki davranışın tersine, çizime aktarılmaz. AutoCAD, aksi belirtilmedikçe, bloklar, yazı stilleri v.b. kullanmanıza izin vermez. Ancak katmanlar istisnadır. Çünkü çizim yönetimine bağlı olarak katmanlara sıkı sıkıya bağımlıyız.

Harici çizimlerle gelen katmanlar HARICICIZIM|KATMANISMI düzeni ile çizime aktarılır (Şekil.1).

XREF-layer
Şekil.1

Peki ya bloklar? Onları çizimde görebildiğimiz halde INSERT komutundaki blok listesinde bulamayız. Bu sebeple AutoDESK, XBIND isimli komutu geliştirmiştir. Komuta girdiğimizde basit bir pencere ile karşılaşırız (Şekil.2).

XREF-layer
Şekil.2

Soldaki pencerede harici çizimlerin bir listesi var. Bu listeden istediğimiz başlık altında, istediğimiz nesneleri sağ tarafta bulunan pencereye aktarabiliriz. Aktarılan nesnelerin isimlerinin yine aynı düzende geldiğine dikkat edin. Bunun sebebi isim çakışmalarını önlemektir. Bu aşamadan sonra hatırlamanız gereken, XBIND ile çizime iliştirilmiş nesnelerin, XREF/RELOAD ile tazelenmeyeceğidir. Çünkü artık bu nesneler çizimin malı olmuştur. Harici çizimle bir ilişkisi kalmamıştır. Öte yandan AutoCAD içerisinde harici çizimi komple ana çizime iliştirme seçeneği de vardır (Şekil.3).

XREF-layer
Şekil.3

Bu işlemi XREF yönetim paletinden yapabilirsiniz. Ancak bu şekilde birleştirilmiş harici çizimler özelliklerini tamamen kaybederler. Bunun sonucunda harici çizimlerde yapılan değişikliklerin ana çizime yansıma şansı kalmaz.

XREF ile ilgili örnek çizimlerinizi yayınlanmak üzere beklediğimizi belirterek yazı dizimizi noktalıyoruz. Herkese iyi çizimler…

Paylaşımların izinsiz çoğaltılması yasaktır Weeb Akademi